Behandling af angst hos børn og unge

At være forælder til børn, der mistrives, lider af angst eller andre psykiske udfordringer, kan være en enormt krævende og udfordrende oplevelse for hele familien. Det er hjerteskærende at se sit barn trække sig ind i sig selv og ikke kunne håndtere hverdagens krav.

Forældre stræber efter at møde deres barn med forståelse og begynder ofte med at lette nogle almindelige forventninger i håbet om at give barnet mere energi og undgå tristhed, vrede eller sammenbrud. Jeg oplever (i bedste mening), at nogle forældre bruger en betydelig mængde tid på at analysere og afdække årsagen til deres barns ændrede adfærd. Desværre kan dette være en udmattende indsats, der ofte ikke resulterer i at finde en klar årsag eller en løsning til at hjælpe barnet.

En konstant bekymring for forældre er at undgå situationer, der potentielt kan udløse angst hos deres barn. Dette gør det udfordrende at opretholde normale forventninger, såsom at gå i skole, rydde op, sove i egen seng eller lege med venner. Forældre balancerer konstant på en knivsæg, hvor de skal beslutte, om de skal påtvinge normale daglige krav, hvilket kan resultere i vrede eller grådende sammenbrud, eller om de skal undlade kravene for at lindre barnets angst eller magtesløshed.

Selv når forældre forsøger at reducere kravene og skåne barnet fra de udløsende faktorer, kan det ofte virke som om, det ikke løser det underliggende problem. I nogle tilfælde synes det endda at føre til en negativ spiral, hvor angst eller vredesudbrud opstår i flere og flere situationer.

Som forældre har man en afgørende rolle i at opstille rammer og forventninger for ens barn. Dette er dog lettere sagt end gjort, især uden den rette viden og konkrete værktøjer til at håndtere udfordrende situationer og støtte barnet.

Mine forløb involverer både samtaler med barnet og praktiske redskaber, der hjælper dem med at håndtere deres negative tanke-spil. Samtidig tilbyder jeg samtaler med forældrene, der forsynes med de nødvendige redskaber til at støtte barnet og få en bedre forståelse af årsagen til barnets psykiske udfordringer. 

I metakognitiv terapi får barnet også en indsigt i, hvordan deres tankemønstre påvirker deres sind og liv. Men vigtigst af alt, lærer de hurtigt, hvordan de kan tage kontrol over deres negative tanker og dermed opnå mere selvkontrol samt mod til at håndtere hverdagen igen

Book en uforpligtende forsamtale